Τετάρτη 14 Μαΐου 2008










Σε όσους πάρουν στα χέρια τους αυτό το βιβλίο, έχω να πω πως έγραψα ένα μυθιστόρημα, κατά συνέπεια μια φανταστική ιστορία.
Όμως το πνεύμα του μυθιστορήματος είναι το πνεύμα της πολυπλοκότητας. Κάθε μυθιστόρημα ψιθυρίζει ανεπαίσθητα στον αναγνώστη πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα απ’ όσο νομίζει. Αναμφισβήτητα το μυθιστόρημα είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου η φαντασία μπορεί να εκραγεί όπως συμβαίνει με τα όνειρα, άλλωστε αυτή είναι μια προωθημένη αισθητική αντίληψη του μυθιστορήματος.
Σίγουρα μέρος των αναγνωστών θα το αντιμετωπίσουν σα μια φανταστική περιπέτεια με την οποία περνά κανείς μερικές ευχάριστες ώρες. Πολλοί θα εμβαθύνουν με αποτέλεσμα ν’ αναρωτηθούν για πολλά. Γι’ αυτό ξεκινούμε αυτό το διάλογο ο Φοίβος Ρενιέρης και πίσω του η σκοτεινή persona του συγγραφέα. Σε σας που θα αναζητήσετε περαιτέρω νοήματα και συμβολισμούς πίσω από τις λέξεις θέλει να μιλήσει ο Φοίβος. Εκείνος αυτονομήθηκε. Τον βλέπω να επιστρέφει κρυμμένος πίσω από τις γραμμές του κειμένου ακόμη και σήμερα που έχουν πια γραφεί οι τελευταίες αράδες του μυθιστορήματος. Αναζητά το κρυμμένο νόημα στα κείμενα αρχαίων και νεότερων συγγραφέων με διεισδυτικό βλέμμα και απαλλαγμένο από προκαταλήψεις πνεύμα. Εγώ, τηρώ μια στάση συνετής και γεμάτης περιέργεια αναμονής προσδοκώντας να μάθω την κατάληξη του. Μάλιστα μου γνέφει ότι έμεινε ένα χρόνο στην Αθήνα όπου μελετούσε στη μυστική βιβλιοθήκη του ιερατείου των «Ε», τα χειρόγραφα μαζί με την πολυαγαπημένη του Υβόν που παραιτήθηκε από τη Σορβόννη για να τον ακολουθήσει και σ’ αυτή την περιπέτεια.
Μα ακόμη και σήμερα, θαρρώ, αναζητά την Ιθάκη του σαν άλλος Οδυσσέας, στους Δελφούς παρέα με μια ομάδα Ανώτερων Διδασκάλων που θα τον οδηγήσουν στην απόλυτη γνώση. Σ’ αυτή τη γνώση που κρύβεται στους αιώνες μέσα σε σύμβολα, αυτή τη γνώση που αναζητεί κάθε άτομο που προέρχεται από μια ομάδα που ανήκει στους εκλεκτούς. Ο Φοίβος επιλέχτηκε να είναι ο Εκλεκτός αυτής της μυστηριώδους ομάδας «Ε», μιας ομάδας που προσπαθεί να μεταγγίσει γνώσεις στον πλανήτη με τη βοήθεια της σκέψης. Στην πορεία του στο μυθιστόρημα πετυχαίνει να δέχεται τις κραδασμικές σκέψεις απομακρυσμένων από εκείνον ανθρώπων και να συντονίζεται μαζί τους. Θα επιτύχει άραγε να φτάσει στην απόλυτη μύηση; Κι αν φτάσει σ’ αυτή τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει; Μήπως το αντίπαλο σκοτεινό ιερατείο;
Η ομάδα «Ε», η οποία τον επέλεξε για επίτιμο μέλος της, προστατεύει τη Γη ή Γαία όπως είναι το κρυπτογραφικό της όνομα. Η Γαία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί να επιφέρει ισορροπία στη διαταραγμένη ισορροπία του Σύμπαντος από την ανθρώπινη παρέμβαση. Κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει μπροστά στην οικολογική καταστροφή που συντελείται, κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα. Η σιωπή είναι συνενοχή. Αυτός είναι ο νέος στόχος του Φοίβου. Για να τον πετύχει περνάει μια νέα μαθητεία, μια περαιτέρω μύηση στους Δελφούς, τον ομφαλό της Γαίας. Το νέο μήνυμα που επιφορτίζεται για να μεταφέρει στον κόσμο είναι η σωτηρία του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή που προκαλείται από την ασυδοσία των κρατούντων. Για να τα καταφέρει πρέπει να αντλήσει πληροφορίες από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Ο Φοίβος θα βρει άραγε την Πύλη του χωροχρόνου που αναζήτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και πριν από εκείνον ο Διόνυσος; Στους ψαγμένους αναγνώστες που έχουν αρχίσει να βλέπουν τα πράγματα κάτω από ένα νέο πρίσμα, που έχουν συνηθίσει να βλέπουν καλοπροαίρετα ασυνήθιστες και παράξενες καταστάσεις, τους ενημερώνω πως το βιβλίο περιέχει πληθώρα αληθινών και ιστορικών γεγονότων και ελάχιστα φανταστικά στοιχεία. Θα τα βρείτε. Αρκεί να σκύψετε με λίγη περισσότερη προσοχή στο βιβλίο και η αλήθεια θα σας αποκαλύπτεται σιγά-σιγά.
Για να μη χαθείτε στο δάσος των συμβόλων θα σας δώσουμε με το Φοίβο μια πυξίδα. Ο Καίσαρας Βάρδας, υπήρξε ιστορικό πρόσωπο που διαδραμάτισε αποφασιστικό, πρωτοποριακό και υπερβατικό ρόλο στην εποχή του. Επίσης όλες οι ιστορίες που αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο είναι αληθινές και απολύτως ελεγμένες και διασταυρωμένες από σπάνια χειρόγραφα. Λίγη εμβάθυνση χρειάζεται και θα ανακαλύψετε πως πολλά από αυτά που αναφέρονται μέσα στο βιβλίο έχουν υποπέσει και στη δική σας αντίληψη. Τέλος, ο Φοίβος με σπρώχνει να σας κάνω ένα δώρο αποκαλύπτοντας ακόμη ένα από τα μυστικά που κρύβονται στις περιπέτειες του και να σας παροτρύνω να μην αμφισβητείται τίποτε από τα περίεργα και τα παράξενα που περιέχονται σ’ αυτό το βιβλίο, χωρίς φυσικά να σας προτρέπω να καταπίνεται όσα σας σερβίρουν.
Προς επίρρωση λοιπόν των όσων απίστευτων συμβαίνουν σας αποκαλύπτω πως το πλέον απίστευτο, η φωτεινή οντότητα, που οδήγησε το Φοίβο Ρενιέρη μέσα στο τούνελ του Αγίου Όρους είναι αληθινή και μας έχει επιτραπεί να τη φωτογραφήσουμε, (αυτή τη φωτογραφία σας την παραθέτω) και όπως λέει ο αγαπητός μου φίλος Γιάννης Στογιάννος, Το ό,τι δεν τους βλέπουμε όλοι μας δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν… αλλά συνυπάρχουν κι αυτοί μαζί μας…
Ελπίζοντας να ανταμωθούμε κάπου μέσα στη νέα αναζήτηση του Φοίβου για να μοιραστούμε την εμπειρία του, και να ατενίσουμε τον ορίζοντα των δυνατοτήτων του, μια και το κείμενο δεν γίνεται έργο παρά μόνο τη στιγμή της αλληλεπίδρασης του κειμένου με τον αναγνώστη.
Φιλικά
Θανάσης Νικολάου
Επισκεπτείτε τους παρακάτω ηλεκτρονικούς δεσμούς:

1 σχόλιο:

THEOHARIS KECHAGIAS είπε...

Το βιβλίο του Θανάση Νικολάου Έψιλον, μας οδηγεί σε ένα παράξενο ταξίδι και μας γεμίζει με πολύ γνώση. Ελπίζω να μας δώσει και πολλά τέτοια ταξίδια και πολύ παραπάνω γνώση. Έχω διαβάσει και τρία του βιβλία και περιμένω φυσικά και ένα τέταρτο να εμπλουτίσω την βιβλιοθήκη μου ακόμη περισσότερο.